Language

Worldbuilding som værktøj: ny metode sikrer stærke fortællinger på tværs af formater

Stærke historier findes sjældent kun ét sted – de udfolder sig på tværs af bøger, film, spil og digitale platforme. I en tid, hvor fortællinger konstant krydser medier, er evnen til at arbejde strategisk med adaptioner blevet en essentiel kompetence på tværs af forlag, filmstudier og spiludviklere. Men hvordan sikrer man, at historien bevarer sin kerne, uanset formatet?

Det spørgsmål har været centralt i Vision Denmarks innovationssamarbejde The Adaptation Engine, et nyt værktøj udviklet af Den Danske Filmskole i samarbejde med både danske og internationale forskere og virksomheder fra den kreative industri. Ved at bruge worldbuilding tilbyder Adaptation Engine en struktureret metode til at tilpasse historier, så de ikke blot ændrer format, men bliver en del af et større, sammenhængende univers.

”The Adaptation Engine blev født ud af ønsket om at udfordre den etablerede verdensorden og skabe en metode, som både store og små aktører kan bruge. Vi så behovet for en systemisk tilgang, der havde noget af Hollywoods univers-tænkning, men som også kunne fungere i en dansk kontekst,” siger Simon Jon Andreasen, Den Danske Filmskole, hovedmanden bag metoden.

Fra skærm til sider: Karlas Fantalastiske Klasse
En af de virksomheder, der har arbejdet med The Adaptation Engine, er Gutkind Forlag, som har brugt metoden i udvikling af en række bøger om kyllingen Karla og hendes klassekammerater. Bøgerne er baseret på DR’s populære animationsserie Karlas Fantalastiske Klasse, om Karla og hendes klassekammerater, hvor alle er forskellige, men der er plads til at være lige så fantalastisk, som man vil. At omdanne en animationsserie til en bog er dog en kreativ udfordring. Det handler om at bevare karaktererne, stemningen og humoren, selv når fortællingen får en ny form. Her har The Adaptation Engine hjulpet Gutkind med at kortlægge seriens storyworld – universets regler, karakterernes baggrund og de tematiske greb, der definerer fortællingen.

Adaptation Engine har på mange måder været den fællesbrønd, vi alle har hentet vand fra, når vi har udviklet originale bogkoncepter, der står selvstændigt fra animationsserien, samtidig med at de forbliver 100% tro mod universets DNA” siger Tine Flyvholm, redaktionschef for B&U hos Gutkind Forlag.

I samarbejdet mellem Gutkind og animationsselskabet Sparre Productions blev det hurtigt tydeligt, at den systemiske tilgang, som The Adaptation Engine tilbyder, ikke kun handler om at få tilpasset den eksisterende fortælling til et nyt medie. Opgaven blev at skabe universer, der kunne udvikle sig organisk og tilbyde plads til kreative samarbejder på tværs af medieformater.

”Fordi vi helt indledende startede processen op med en workshop, hvor animationsseriens ophavsmænd, fik videregivet alt, hvad de vidste om deres univers, skabte vi et tillidsfuldt og legende arbejdsrum. Alle var udstyret med det samme kompas fra starten, hvilket styrkede samarbejdet og gjorde udviklingen intuitiv, legende og let,” siger Tine Flyvholm.

En metode til fremtidens fortællinger
Karlas Fantalastiske Klasse er et praktisk eksempel på, hvordan Adaptation Engine kan bruges til at transformere historier på tværs af medier. For Gutkind Forlag har metoden ikke kun været relevant i arbejdet med denne serie, men også som inspiration til fremtidige projekter, hvor historier udvikles parallelt i flere formater.

”Adaptationer bliver ofte betragtet som sekundære og mindre værdifulde end originalen – og nogle gange med god grund, fordi de ikke tager højde for de enkelte mediers udtryksformer. Men i stedet for at lave en simpel genfortælling, giver Adaptation Engine mulighed for at lade universet være fundamentet for nye formater, der udvikler nye, unikke historier og fortælleformer, der passer til lige præcis det medie”, siger Tine Flyvholm og fortæller at metoden nu er en integreret del af Gutkinds tilgang til alle deres projekter.

Som Simon Andreasen forklarer: ”Den største indsigt, vi har fået fra at udvikle og afprøve The Adaptation Engine i samarbejde med aktører som Gutkind, er vigtigheden af at skabe et kreativt rum, hvor universer kan udvikles over tid og på tværs af formater. Det handler ikke kun om at flytte en historie fra et medie til et andet, men om at forstå universets fundament og udvide det på måder, der er tro mod det oprindelige koncept.”

Simon Andreasen håber, at Adaptation Engine vil blive en metode, der breder sig på tværs af den fortællende industri og den kreative branche.

”Det handler ikke om at skabe et stift format, men om at skabe et flow af informationer, der kan forgrene sig og engagere både kreative kræfter og publikum på tværs af medier,” siger han og nævner, hvordan metoden kan anvendes i alt fra museer til oplevelsesdesign.

Med The Adaptation Engine har danske og europæiske fortællere fået et værktøj, der gør det muligt at udvikle sammenhængende universer, hvor historierne ikke bare flyttes mellem medier, men vokser på tværs af dem.

Læs mere om innovationssamarbejdet The Adaptation Engine. Her kan du også downloade white paperet: “The Adaption Engine”, der anviser step-by-step metode til at udvikle transmedielle adaptationer samt en ”World Wiki Template Guide” – et værktøj til at udtrække og dokumentere en storyworld fra en eksisterende IP.

Innovationssamarbejdet er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.